Banánový chlieb je skvelý snack, ktorý máš za pár minút hotový, ak nerátame to hodinové pečenie… 😀 Padne vhod ako raňajky, či večera alebo len tak. Našla som mnoho receptov, ale až tento od kamaráta s mojimi menšími zmenami sa mi osvedčil… 🙂 Čo budeš potrebovať? 3-4 banány 3/4 šálky cukru 1,5 šálky polohrubej múky […]
Obilniny
Ovsené vločky v hlavnej úlohe plus recept
Raňajky sú základ dňa a určite by sme ho nemali odfláknuť. Ideálom je mať chutnú a zdravú verziu v jednom. A jednou z týchto vydarených potravín sú práve ovsené vločky, ktoré sú nielen chutné, ale výživné a stoja za povšimnutie. Stále sa hovorí, že sú zdravé, ale čo všetko je za tým? Benefity ovsených vločiek 1. Ovsená kaša je veľmi chutná […]
Kde všade sa dajú využiť chia semienka
Chia semienka v poslednom čase okolo seba zaznamenávajú poriadny boom. Pritom každý ich berie ako nejakú novú potravinu a keď sa to tak vezme, tak sú v Amerike známe už tisícky rokov. Avšak podstatné je, že sme ich objavili aj my a môžeme si tak naplno vychutnávať ich pozitíva, a že ich nie je ani […]
Seitan
Používanie pšeničného gluténu pochádza z Číny odkiaľ sa rozšírilo do Japonska. Seitan, čo je vlastne pšeničný lepok je cenným zdrojom bielkovín. Chutí vynikajúco a je výbornou náhradou mäsa a ako uvidíme dokáže chuťovo konkurovať aj bravčovému rezňu. Glutén alebo seitan možno jesť v každej ročnej dobe. Je ľahko stráviteľný a predstavuje dobrý zdroj bielkovín aj […]
Pšenica kamut
Kamut je obdoba neprešľachtenej pšenice, je jedna z mála obilnín, ktorá nie je zmutovaná s ostatnými obilninami. Musí sa zásadne pestovať oddelene, aby nedošlo k degenerácii. Kamutové klíčivé zrnká sa našli v egyptských pyramídach a začali sa nanovo pestovať. Preto sa jej hovorí pšenica faraónov.