Kamut je obdoba neprešľachtenej pšenice, je jedna z mála obilnín, ktorá nie je zmutovaná s ostatnými obilninami. Musí sa zásadne pestovať oddelene, aby nedošlo k degenerácii. Kamutové klíčivé zrnká sa našli v egyptských pyramídach a začali sa nanovo pestovať. Preto sa jej hovorí pšenica faraónov.
Pšenica kamut
Vďaka vysokému obsahu cenných mastných kyselín, ľahko stráviteľných sacharidov a veľmi hodnotných bielkovín je označovaná ako vysoko energetická obilovina, ktorá zasýti. Obsahuje vitamín E, fosfor, riboflavín, horčík, zinok, železo, niacín, thiamín, komplex zložitých cukrov a mnoho ďalších výživných látok. Je zaujímavý tým, že aj keď obsahuje lepok, niektorí pacienti s celiakiou ho bez problémov môžu jesť. Z výskumu, ktorý vypracoval International Food Allergy Association vyplýva, že mnohí ľudia trpiaci alergiou na pšenicu, nevykazujú alergiu na kamut. Kamut je najmenej alergizujúca potravina.
Prednosti kamutu
- je pestovaný výhradne v podmienkach certifikovaného ekologického poľnoshospodárstva, vždy je teda v bio kvalite
- nie je kontaminovaný iným typom modernej pšenice a je bez obsahu GMO
- farmári dostávajú za svoje obilie spravodlivú cenu
- obsahuje o 20-40% viac bielkovín ako bežná pšenica
- má mimoriadne vysoký obsah selénu, čo omnoho viac než bežné druhy obilnín
- má tiež vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, zinku a horčíku
- posiluje imunitný systém
- obsahuje nielen bielkoviny, ale i minerály a stopové prvky
- príprava je rovnaká ako u bežnej pšenice.
Pšenica kamut nie je vhodná pre tých, ktorý trpia brušnou chorobou.