Pšenica kamut

Pšenica kamutKamut je obdoba neprešľachtenej pšenice, je jedna z mála obilnín, ktorá nie je zmutovaná s ostatnými obilninami. Musí sa zásadne pestovať oddelene, aby nedošlo k degenerácii. Kamutové klíčivé zrnká sa našli v egyptských pyramídach a začali sa nanovo pestovať. Preto sa jej hovorí pšenica faraónov.

Pšenica kamut

Vďaka vysokému obsahu cenných mastných kyselín, ľahko stráviteľných sacharidov a veľmi hodnotných bielkovín je označovaná ako vysoko energetická obilovina, ktorá zasýti. Obsahuje vitamín E, fosfor, riboflavín, horčík, zinok, železo, niacín, thiamín, komplex zložitých cukrov a mnoho ďalších výživných látok. Je zaujímavý tým, že aj keď obsahuje lepok, niektorí pacienti s celiakiou ho bez problémov môžu jesť. Z výskumu, ktorý vypracoval International Food Allergy Association vyplýva, že mnohí ľudia trpiaci alergiou na pšenicu, nevykazujú alergiu na kamut. Kamut je najmenej alergizujúca potravina.

Prednosti kamutu

  • je pestovaný výhradne v podmienkach certifikovaného ekologického poľnoshospodárstva, vždy je teda v bio kvalite
  • nie je kontaminovaný iným typom modernej pšenice a je bez obsahu GMO
  • farmári dostávajú za svoje obilie spravodlivú cenu
  • obsahuje o 20-40% viac bielkovín ako bežná pšenica
  • má mimoriadne vysoký obsah selénu, čo omnoho viac než bežné druhy obilnín
  • má tiež vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, zinku a horčíku
  • posiluje imunitný systém
  • obsahuje nielen bielkoviny, ale i minerály a stopové prvky
  • príprava je rovnaká ako u bežnej pšenice.

Pšenica kamut nie je vhodná pre tých, ktorý trpia brušnou chorobou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *