Avokádová pomazánka

Svieža letná avokádová pomazánka s ghí

Leto je už v plnom prúde a návštevy exotických krajín nie sú ničím zvláštnym. Čo tak využiť ponuku miestneho Zelovocu a uchmatnúť si pre seba to najzrelšie avokádo? Telu dodáte potrebné omega 6 mastné kyseliny a veľké množstvo vitamínu E.

Avokádo obsahuje aj vitamíny A, C, D, K, B1, B2, B6, H (biotín), železo, horčík, draslík, mangán, meď, selén, zinok. Kyselinu listovú a pantothenovú. Dokonca prírodný antioxidant „Beta-sitosterol“. A vedeli ste, že má najvyšší obsah bielkovín zo všetkých druhov ovocia? Niet nad čím váhať ;*)

Aby ste telo nadopovali energiou a mali síl plávať v mori proti vlnám, či zahrať si plážový volejbal v plnom zdraví, odporúčam recept na chutnú avokádovú pomazánku s maslom ghí. A čo je vlastne to záhadné ghí? Je to prečistené maslo. Znamená to, že varením a špecifickým čistiacim procesom, dosiahneme maslo, avšak s inými vlastnosťami a zdravotnými účinkami na naše telo ako bežne dostupné neprečistené maslá. Podľa Ajurvédy (Indického liečebného systému celostnej medicíny) je ghí zásadnou potravinou pre zdravý vzhľad, mentálnu rovnováhu a dobré trávenie. Je dokonca vhodné pre ľudí s intoleranciou mliečnej bielkoviny, keďže ako prečistené je prirodzene bezlepkové, zbavené laktózy i kazeínu.

Pomazánka z avokádaGhí je vhodné používať v studenej kuchyni, no i pri varení a smažení. Vďaka vysokému bodu zápalnosti, čo je až 232 stupňov Celzia. Má jemnú orieškovú chuť. Skladuje sa v chlade a tme, no nie je nutná chladnička. Má dlhú dobu trvanlivosti. Pri ghí platí, že čím staršie, tým liečivejšie. Ghí je výborné na podporu trávenia, dodáva energiu, posilňuje imunitu, upravuje tlak i cholesterol. Upokojuje nervový systém a všetky neduhy s ním spojené, dokonca zmierňuje či odstraňuje migrény. Posilňuje kosti, srdce i mozog. Znižuje zápaly a podporuje zásadité prostredie v organizme. Navyše sa môže používať aj kozmeticky a zabezpečí nám krásnu pokožku, vlasy i nechty. Dalo by sa prirovnať k univerzálnemu kokosovému oleju.

Na avokádovú pomazánku s ghí potrebujeme:

  • 1 väčšie zrelé avokádo
  • 50 ml prepusteného masla ghí
  • ½ čl korenia kurkuma
  • ½ kl čierneho korenia
  • štipku čiernej soli „Kala Namak
  • 1 väčší strúčik cesnaku, prípadne 3 malé strúčiky, ak máme bio z vlastnej záhradky. Ak nemáte poruke čerstvý cesnak, pomôže aj kvalitné bio cesnakové korenie
  • 1 čl byliniek, podľa chuti: bazalka, oregano, ligurček alebo čubrica (všetky uvedené dodajú svojskú arómu i chuť. Je len na vás, ktorú preferujete). Odporúčam vyskúšať aj z čerstvou pažítkou so záhrady. To je úplná mňamka ;*)

Postup: Avokádo ošúpeme a rozpučíme vidličkou. Pridáme ghí a pomiešame. Následne pridáme kurkumu, čierne korenie a pretlačený cesnak. Opäť pomiešame. Na záver trošku posolíme a pridáme bylinky. Všetko dôkladne pomiešame a necháme v chladničke trochu odstáť, aby sa lepšie spojili chute.

Podávame s celozrnným chlebíkom a čerstvou zeleninou. Prajem vám všetkým dobrú chuť :*)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *