Medovka - prírodný všeliek s citrónovou vôňou II.

Medovka – prírodný všeliek s citrónovou vôňou II.

Minule sme sa pozreli na medovku lekársku skôr z takého pohľadu farmakologického a jej samotných účinkov na celý organizmus. Zároveň som vám sľúbila článok ako ju využiť v bežnej domácnosti a zužitkovať tak jej výborné vlastnosti, ktorých má skutočne požehnane, o čom ste sa mohli aj sami presvedčiť.

Čajíky

Čaje sú väčšinou vždy prvou voľbou pri rôznych bylinkách, prípadne rôzne odvary, či zápary. Proste čajoviny sú čajoviny.

Čo sa týka samotnej medovky sama odporúčam čajíky pred spaním, kedy človeka príjemne ukľudnia a dobre sa zaspáva a aj spí. Mám to overené pár mesiacov dozadu sama na sebe. Kedy toho bolo veľa, a napriek tomu, že som bola skutočne unavená, tak som nemohla zaspať, prípadne som sa budila v noci, a to bol dosť problém, lebo spánok je pre mňa skutočne veľmi dôležitý a byť potom celý deň „rozbitá“ nie je cesta.

Čiže v takýchto prípadoch odporúčam. Ideálna doba lúhovania je nejakých 5 až 8 minút, čo je taký zlatý stred.

Limonády

Druhou voľbou v takých letných mesiacoch pre zmenu je dobrou voľbou limonáda s medovkou. Pre niekoho možno nezvyčajná kombinácia, ale je to fakt dobrá voľba a easy rýchla príprava.

Stačí vám minerálka, jeden až dva citróny podľa svojej chuti, listy medovky a agáve sirup, prípadne iné sladidlo podľa toho, čo preferujete. Aj taká stévia nie je zlou voľbou ako si limonádu osladiť a máte zároveň ďalšiu „bylinku“ ako prídavok.

Limonáda s medovkou

Marináda

Keď už sme pri tom letnom období, ktoré tu o chvíľu máme, tak skúste si niekedy pripraviť marinádu s prísadou medovky. Máme to doma odskúšané na kuracích krídelkach, či stehienkach a je to fakt skvelá chuť. Keď ste gurmán, tak do toho určite choďte.

Marinádu si ľahko pripravíte zmiešaním s cesnakom, ktorý to posilní. Pridáte olivový olej a ešte dokoreňte podľa vlastnej chuti. Ja osobne čiernym korením nešetrím, ale to je u mňa vo všeobecnosti známe, čiže toto podľa seba. Nechajte tak mäsko v tom cez noc a pekne sa to do toho dostane a skutočne tá chuť stojí za to.

Sirup

Sirup je tiež dobrou voľbou ako využiť medovku. Stačí si zobrať dostatok lístkov, dať do vody a na tmavom mieste nechať lúhovať ideálne dva dni. Následne to precediť a s pridaním sladidla a citrónovej šťavy nechať variť. Ideálom je priviesť do varu a nechať prevariť dve až tri minúty. Takto pripravený sirup nechajte ochladnúť a uložte do dobre vyčistenej fľaše. Ideálne je spotrebovať do dvoch až troch mesiacov od samotnej prípravy.

Sirup môžete využívať na prípravu čaju, prípadne limonády. Tak isto ako dodatok do rôzneho jedla, či omáčky ako som spomínala aj v ostatných častiach článku.

Ďalšie možnosti využitia:

Medovka vo všeobecnosti je šikovnou voľbou ako si ozvláštniť pokrm. Typická je svojou citrónovou vôňou, no aj chuťou, na ktorú netreba zabúdať. Skvelo sa hodí k rôznemu mäsu, či rybám. Použiť ju môžete ako súčasť omáčok, či do polievok. Nehovoriac o marináde, o ktorej som písala vyššie.

Medovka a citróny

V lete, ak budete zavárať, môžete ju pridať aj k uhorkám na sterilizáciu. Dodá im to špecifickú chuť. Prípadne v kombinácii s olivovým olejom si viete vyrobiť aj rôzne „omáčky“ a podávať so syrmi, kde tiež podčiarkne ich chuť a o predjedlo, či takú malú „jednohubku“ máte postarané.

No, a samozrejme, netreba zabúdať na jej dekoračné využitie na rôzne pudingy, koláče a tak podobne.

Môj tip:

Ak budete medovku pridávať do rôznych jedál, či už k mäsu alebo rybám ako som spomínala vyššie a budete ju chcieť variť, tak si na to dajte pozor, lebo varom stráca chuť. Z toho dôvodu ju pridajte až tesne pred ukončením, aby sa zachovala jej prítomnosť aj pri chuťových pohárikoch.

Máte niečo z toho odskúšané? Prípadne poznáte aj nejaké ďalšie overené tipy a triky ako medovku využiť bežne v kuchyni?

foto: pixabay.com, pixabay.com, pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *